De fret een gezelschapsdier

spelende fret Een fret schaf je niet zomaar aan, allereerst leen je een paar boeken bij de bibliotheek, Je leest het een en ander, zoekt op internet naar gegevens etc. Je probeert in te schatten of je het dier een goed onderkomen kan bezorgen. Pas als je alles denkt te weten ga je een onderkomen voor de toekomstige fretten regelen en dan is het zover, wachten tot er ergens een fret geboren wordt die dan na een aantal weken de jouwe kan worden. Maar al die aardige verhalen, die goede raadgevingen etc blijken dan toch niet voor jou fret(ten) op te gaan, die rennen alleen maar rond en zindelijk daar hebben ze nog nooit van gehoord, de bijters.

Voor de aanschaf
Probeer zoveel mogelijk informatie te vinden en vergelijk die ook met elkaar, soms willen ze elkaar wel eens tegenspreken. Een goede bron van informatie is de frettenvereniging "Frettige gestoord", de leden hiervan willen graag al je vragen beantwoorden, en de stichting de fret. Laat je niet alleen leiden door alle leuke en enthousiaste verhalen. Fretten zijn bewerkelijk, hebben veel aandacht nodig. Het zijn geen hamsters waarbij een extra dot stro en een handje extra voer de dieren een lang weekeind door helpt. De fretten zullen dat niet op prijs stellen. Zeker jonge dieren, en wie wil nu niet een jong dier, vragen heel veel aandacht.

De aanschaf
Waar haal je nu een fret, bij de dierenwinkel? Maar alle boekjes, de mensen van de vereniging en ik hier op deze site waarschuwen, doe het niet! Het alternatief, op een wachtlijst en maar hopen dat je nog dit jaar een jonge pup krijgt, terwijl in de dierenwinkel op de hoek een tweetal mooie fretten zit? Volgens de verkoper zijn ze pas 5 weken oud. Lekker jong, schattig om te zien, moeten nog veel leren en jij heb besloten dat je tijd genoeg voor een fret heb. Dus doe je het lekker toch. Dat was ook zo ongeveer mijn idee. Als leek, die een aantal boekjes heeft gelezen en op internet het een en ander opgezocht, heb je toch geen idee wat een fret is. De fret die volgens de verkoper vijf weken oud was, (ik had natuurlijk die boekjes niet goed gelezen! Fretten mogen pas op zijn allervroegst met zes weken bij de moeder weg. Acht weken is echter de verstandigste leeftijd.) bleek helemaal niet zo schattig te zijn. Bijten, naast de bak poepen en al helemaal niet knuffelig. Gelukkig kreeg ik hulp van de fretten vereniging, die raden aan direct naar de dierenarts te gaan. Bij de dierenarts bleek dat de fret helemaal geen 5 weken oud was maar drie maanden! Tja, weet ik veel, hoe groot is een jonge of volwassen fret, en hoe snel zijn jonge fretten groot. Grietje was niet zindelijk soms wel hoor dan ging het een halve dag goed, maar s'morgens lag de hele kooi weer vol, behalve het bakje met kattengrit en ze was ook flink bijterig. Na veel tikjes is dat overgegaan, zindelijk is ze nu ook, al gaat het wel eens mis. En verder is het een schat van een dier geworden.

Sandy in schoen (2 1/2 maand)Onze tweede fret was ook van een dierenwinkel, deze fret was wel acht weken oud en kwam van een particulier, (de verkoopster) was wel goed opgevoed. Sandy was ook een stuk kleiner dan Grietje, nu weet ik het verschil tussen acht weken en drie maanden. Sandy was wel zindelijk, soms een misstapje, maar ach ze was nog jong. Maar ze ging het steeds vaker naast de bak doen, daar waar ook Grietje telkens zat. Natuurlijk dacht ze dat het zo hoorde. Ook met Sandy is het goed gekomen, maar het gaat niet allemaal vanzelf. Nu zijn het schatten van dieren die aandacht vragen maar ook een hoop plezier terug geven.

Het is dus zeker niet verstandig om de fretten via een dierenwinkel aan te schaffen, niet doen dus. Natuurlijk kun je deze raad negeren en het zelf ervaren, en misschien pakt het wel goed uit, wie weet. Maar waarom zou je als beginner niet een tijdje langer wachten op een goed opgevoede pup, of zelfs met een wat oudere fret beginnen. In de opvang van de vereniging "frettig gestoord" zitten vast wel fretten en hoef je helemaal niet lang te wachten.

Hoe duur zijn fretten
Dat ligt er aan waar je ze vandaan heb. Een particulier zal allicht minder vragen dan de dierenhandel, daar liggen de prijzen tussen de 50 en 80 Euro. Naast twee fretten, voor de gezelligheid, kunnen ze lekker samen stoeien, heb je ook een kooi nodig. Een beetje een grote kooi, fretten zijn drukke en levendige dieren. Ook in de kooi moeten ze de ruimte hebben reken maar gauw tussen de twee tot driehonderd gulden voor een kooi, of je moet een beetje handig zijn en er zelf een maken. Dan speelgoed, zo'n leuke gekleurde buis die ze in de dieren winkel verkopen, afhankelijk van het model 20 tot 30 Euro, voor een rechtstuk en een bocht ben je dus al snel 50 Euro kwijt. Dan nog wat kleinere speeltjes. Dit kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Een kartonnen buis (bijvoorbeeld een tapijtrol) vervangt de gekleurde buis. En een kurk vinden ze ook prachtig om mee te slepen. Natuurlijk eten de fretten zo het een en ander. Gewone kattenbrokjes zijn prima, speciaal fretten voer is beter maar ook iets duurder. Wij geven en mix van frettenvoer en kattenbrokjes. Bij al deze kosten komen ook de kosten voor de dierenarts. Fretten moeten worden ingeënt tegen verschillende ziekte (meest dezelfde als honden kunnen krijgen.) Onze dierenarts rekent 27 Euro voor zo'n inenting. Een fret moet ook gecastreerd worden. Voor een vrouwtje is dit onvermijdelijk, daar zij anders zeer ziek kan worden. Tenzij je natuurlijk wil dat ze jongen krijgt. Voor onze twee fretten kwam dat op 135 Euro (samen).