Make your own free website on Tripod.com

Wat doet hij raar, is dat wel normaal?

De sprongen van een fret

De fret heeft een lang slank lichaam, de borstkas is samen te drukken en de wervelkolom is zeer flexibel, ze vouwt een fret zo dubbel. De lichaamsbouw doet sterk denken aan de marter, maar dat is dan ook familie. De fret plaatst zich op een aantal verschillende manieren voor. Normaal trippelt het diertje lekker door hem bekend terrein op zoek naar kattenkwaad, het lichaam is hierbij gestrekt en de pootjes bewegen in rap tempo. Nog sneller gaat het met de martersprong die gebruiken ze meestal als ze in de hoek van de kamer aan het spelen zijn er er gaat een deur open, rennen, dan kunnen we de gang op! Bij deze wijze van voortbewegen worden de achterpoten tegelijk naar voren gezet, de fret kromt daarbij zijn rug, de beide voorpoten schieten naar voren. het lijken wel sprongen die het dier maakt, vandaar ook de naam.

Een fret kan ook zeer goed achteruitlopen, dat kan hij ook erg snel, Vaak is de rug hierbij gekromd. Een manier van voortbewegen in een nieuwe vreemde omgeving is het zogenaamde peddelen, de fret drukt zijn hele lijft tegen de grond en met zijn potjes aan de zijkant beweegt hij zich voort. Is een fret opgewonden, daagt hij u of een andere fret uit tot spel dan springt en stuitert de fret in het rond. Vaak ook achteruit, snel ronddraaiend. Hij botst tegen van alles aan. In Amerika wordt dit "The weasel Wardance" genoemd. De eerste keer dat ik dit zag dacht ik dat Grietje compleet gek geworden was, of iets pijnlijks onderging.

De fret maakt geluiden
JongefretEen fret maakt geluiden, die kunnen ons het een en ander over de gemoedstoestand van het dier vertellen. Pas geboren pups maken zachte kreunende geluiden die naarmate ze ouder worden ook steeds krachtiger klinken. En dan het bekende mokken, een soort geluid dat klinkt als mok-mok-mok. Fretten mokken bij opwinding, tijdens hun spel hoor je het regelmatig. Ook bronstige mannetjes mokken luidruchtig. Een fret kan ook flink schreeuwen, dit doen ze uit schrik, ook de anaalklieren kunnen dan geleegd worden. Sandy die last had van vlooien wilde wij met shampoo helpen, maar aangezien ze water maar niets vond heeft ze het op een schreeuwen gezet, Grietje die beneden was, stond verbaast en op haar hoede te kijken wat er aan de hand was. Ook Grietje heeft een keer flink geschreeuwd, ze zat aan de luidsprekerbox te krabben, iets wat al een paar keer verboden was. Toen ik langs liep, dat had ze niet in de gaten, schrok ze vreselijk en gaf een harde gil. Tijdens het spelen kunnen de dieren jammerende kreetjes uiten, een beetje hoog krijten. Meestal is het spel dan een beetje te ruw, duurt dit te lang grijp dan in door de beide dieren te scheiden. Een ander paniek geluid is een snel en heftig, Kek-Kek-Kek, dit kekkeren wordt gebruikt bij pijn en schrik, er is dan iets aan de hand. Het dier zit bijvoorbeeld vast of heeft zich verwond. Een boze fret kan ook blazen als een kat. Het dient als waarschuwing, pas op dadelijk bijt ik.