De gezondheid van de fret

in de tuinEen fret als huisdier dat houd in, net als bij elk ander dier, in dat u voor het dier dient te zorgen, het hem of haar zo goed mogelijk naar de zin maken. Dat is voor de ene diersoort eenvoudiger dan voor de ander. Belangrijk is dat u weet wat het dier verlangt. Alleen dan blijft het dier gezond. Een gezond dier wordt minder snel ziek en waarschijnlijk valt een afwijkende gedrag sneller op als u meer betrokken bent met het dier.

Omdat de fret niet zo'n algemeen huisdier is, hebben de meeste dierenartsen geen ervaring met deze dieren. Dit kan heel gevaarlijk zijn. Verkeerde voorlichting en verkeerde behandeling zijn het gevolg. Zorg dat u een goede betrouwbare dierenarts vindt, dit kan in houden dat u een paar steden verder op moet gaan. De fretten vereniging "Frettig gestoord" kan u helpen aan adressen, de leden hebben immers ervaring met dierenartsen. Toch als u fret ziek wordt ga dan direct naar een dierenarts, zelfs een onbetrouwbare is beter dan niets. Een fret is een sterk en taai dier, het zal niet snel ziek worden, toch heeft het last van een aantal kwalen. bevattelijk voor honden ziekten is er een van en verkouden worden is voor een fret zeer eenvoudig, een lekkere knuffel van het baasje(bazinnetje) is voldoende.

Een gezonde fret
Een kerngezond dier is levendig, actief en beweeglijk. De vacht glanst en voelt lekker zacht aan. De fret is nieuwsgierig, speels en toont belangstelling voor de omgeving. Zijn ogen zijn helder ,en goed open. Zijn neus is vochtig en koel. De ontlasting van de fret ligt vaak in een krulletje in ziet eruit als een lang drolletje, donker van kleur. De urine is helder en lichtgeel van kleur. De oren dienen schoon te zijn.

Het dier eet moet goed eten en drinken en als het zich voortbeweegt moet dat evenwichtig gaan, behalve dan als hij bezig is met de Wardance want dat is dan wel normaal, maar niet normaal meer...

Bij een zieke fret ontbreken een of meerder van de boven genoemde symptomen, let dan een beetje beter op. Is het dier warmer dan normaal (dat is tussen 38,5 en 38.8 graden celsius). Na druk en lang spelen kan dat wel oplopen tot 40 graden, maar dat is dan niet zo erg, net als de ademhaling die ligt tussen de 30 en 40 keer per minuut. Let bij twijfel ook goed op het eetgedrag, heeft het diertje de laatste dagen normaal gegeten, wat heeft hij gegeten en wat en hoeveel gedronken? Braakt de fret, en zit daar bloed of slijm in of alleen maar de laatste maaltijd? Voelt de buik normaal aan en is die niet opgezet. Komt er iets uit de anus, penis of vulva? Uitwerpselen, diaree zo ja, bloederig, waterig of heeft het dier juist geen ontlasting? Let op deze dingen en geef dit soort gegevens door aan de dierenarts. Wacht bij symptomen niet te lang om naar een dierenarts te gaan, de fret is en taai beestje en kan zijn ziekte goed verborgen houden, gaat hij zich toch ziek gedragen, dan is het meestal ook zo dat het dier flink ziek is.

hangmatdroppies Goed opletten blijft geboden, maar dat geld natuurlijk voor alle dieren. Leer naar u fret te kijken en het normale gedrag te herkennen, een afwijking valt dan sneller op. Raak niet direct in paniek als u iets vreemds merkt. Zo vonden wij nadat we Sandy pas hadden, vreemde uitwerpselen, geen mooi vochtige drolletjes, maar harde brokjes, met iets roodachtigs erin. De eerste keer dachten we niet eens aan ontlasting van een fret, toen we er later meer vonden was onze eerste reactie dat het oude opgedroogde drolletjes waren. Maar we vonden ze ook s'morgens in de frettenbak. We gingen de uitwerpselen toen wat beter bekijken en de rode lijntjes in het drolletje bleken vezels te zijn. De fretten hadden een paar oude theedoeken in de kooi en Sandy vond dat nogal lekker. Ze heeft hele theedoeken naar binnen gewerkt. Vooral katoen vind ze heerlijk. Gelukkig is dat nu over en blijven de lappen in de kooi weer heel.