Make your own free website on Tripod.com

Inentingen

2albino fretten Een fret is zeer gevoelig voor de Hondenziekte. Komt een fret in aanraking met dit virus, door een ge´nfecteerde hond, of een andere besmette fret, dan is genezing vrijwel niet meer mogelijk en zal hij binnen 5 weken sterven. Het is dus zeer aan te bevelen het dier hiertegen in te laten enten. Niet alle entstoffen zijn echter veilig. Onveilig zijn onder andere alle Vanguard entstoffen, Duramune Puppyshot en Duramune 7, de fret kan hiervan zelfs de ziekte krijgen. Deze vaccins worden gekweekt op hondencellijnen en zouden het virus aan de fret kunnen overdragen.

Beter zijn vaccins die gekweekt worden op kippen-embryocelculturen. Vraag uw dierenarts dus altijd om Nobivac Puppy DP, Nobivac DA2PI of Eurican DA2P. deze entstoffen zijn wel veilig. Deze stoffen kan de dierenarts, zou hij ze niet in huis hebben kunnen bestellen. Wil hij dat niet, simpel, zoek een andere dierenarts!
Nu hoeft u niet in paniek te raken als blijkt dat uw fret toch met Vangard is ingeënt, het is niet zo dat een fret dan ook zeker hondeziekte krijgt. Het is echter wel zo, dat er een grotere kans bestaat dat de fret een zwakke vorm van hondeziekte krijgt dan met bijvoorbeeld Nobivac. Meestal gaat het gelukkig goed en is de fret ook met Vangard beschermt tegen deze ziekte, maar waarom zou je een risico nemen als het niet nodig is.

Aanbevolen wordt het volgende ent-schema.

Een heel geprik maar de fret is dat natuurlijk meer dan waard, het zou toch verschrikkelijk zijn als onze levenslustige fret vroegtijdig komt te overlijden door een te voorkomen ziekte!
Weet u niet of uw nieuwe fret al is geënt, laat het dan als nog doen. Tweemaal enten is minder schadelijk dan niet geënt zijn. In dat geval wordt een fret met een tussentijd van 3 weken, 2x geent. Daarna jaarlijks.

Weil
Tot voor kort was het gebruikelijk om een fret ook in te enten tegen de ziekte van Weil. De ziekte van Weil zou een keer op een universteit geconstateerd zijn bij een fret. Uit nader onderzoek is echter gebleken dat de fret vrijwel niet gevoelig is voor deze ziekte. Het is dan ook niet meer nodig om hiertegen te enten. Maar de enting kan ook geen kwaad.

Enting tegen hondsdolheid (Rabies) is alleen nodig als het fretje mee naar het buitenland gaat. De enting moet 30 dagen van tevoren gegeven worden.