Opvoeding van de fret

De fret is een gezelschapsdier. Stop een paar fretten bij elkaar en ze beginnen te spelen, de een sleept de ander aan zijn nekvel over de grond, ze bijten en draaien om elkaar heen, rennen achter elkaar aan, springen, draaien, mokken en vallen uiteindelijk dicht tegen elkaar in slaap. Op een dierendag in een tuincentrum waren een tiental fretten samen in een "speelplaats" dat is een grote bak waarin ze kunnen rondrennen en spelen. Na afloop van de dag die zeer vermoeiend was, ze werden telkens uit de bak gehaald en trots getoond aan het verwonderde publiek, lag het hele zwikje dicht tegen elkaar te slapen, ooit een berg fretten gezien? Dit was geweldig. Deze fretten waren grotendeels vreemden voor elkaar, toch kropen ze dicht tegen en in elkaar zo'n 15 fretten boven op elkaar, prachtig.

Daarom komt een fret ook naar u toe, lekker knuffelen, lekker ravotten ze hebben de aandacht nodig. En daarom is het ook veel verstandiger om minstens twee fretten te nemen, U kunt tenslotte niet heel de dag voor surrogaatfret spelen. Een fret heeft gezelschap nodig en ruimte om zich uit te leven. Dit betekent dat de fret zeker een paar uur per dag uit zijn kooi moet en moet kunnen ravotten en onderzoeken. Daar krijgen ze nooit genoeg van, altijd maar weer overal achter, onder en in kruipen. De deur gaat open rennen want daar willen we bij zijn. Een fret is speels en dat zullen ze hun hele lange leven blijven, een ideaal huisdier!

Bijten
Een goed opgevoede fret is betrouwbaar, die zal niet bijten. De dierenbescherming beweert iets anders, ze willen de fret zelfs als huisdier verbieden! De fret IS een huisdier en niets anders, het huis is de enige plaats waar het dier kan overleven. Een fret kan een heel goede speelvriend van kinderen worden, mits die zich aan een aantal regels houden. Maar ook een kat bijt van zich af als er te hardhandig mee omgegaan wordt. Grietje is de bijterigste van onze fretten, die wil nog wel eens een hapje nemen. Dat is een hapje ze zal niet door bijten, maar trek je van schrik je hand terug dan zullen de vlijmscherpe tanden hun tol eisen. Grietje was alleen nieuwsgierig, de dierenbescherming over de rooie. Toch durf ik Grietje aan wildvreemde te tonen en te laten aaien door kinderen, je moet er alleen bij blijven.

fret-bestraffenFretten leren snel, een fret die bijt wordt bestraft door een zacht tikje tegen de zijkant van zijn neus en een bestraffend "nee" snel zullen de fretten doorhebben dat bijten niet de juiste manier van aandacht vragen is. Onze fretten mogen op één tafel niet komen, ze moeten hiervoor over een stoel en dan een sprong maken. Omdat we hier te maken hebben met fretten zullen ze het keer op keer weer proberen, vooral als er van die mooie interessante dingen op de tafel staan. Een duidelijk "nee" als de fret de sprong aanzet is tegenwoordig voldoende om het dier op andere gedachte te brengen. Als ze toch op de tafel komen worden ze in hun nekvel gepakt, dit kan geen kwaad, en horen een boos, "Nee dat mag niet" waarna ze weer op de grond belanden. De eerste paar keer rende de betrokken fret direct weer naar de stoel en sprong op de tafel. Consequent de fret wijzen op zijn fouten help echt, maar verwacht niet dat ze het niet zo af en toe toch proberen, alleen maar om te kijken of het baasje zit op te letten!

Zindelijkheid
Een fret is zindelijk, en een van de onderwerpen waar de meeste vragen over gesteld worden is, naast bijten, zindelijkheid. Blijkbaar gaat het niet zo vanzelf sprekend als meestal aangenomen wordt. Een fret die uit een net zindelijk gezin komt en netjes door zijn moeder de fijne kneepjes van het fret zijn is bij gebracht, zal meestal niet zoveel problemen geven. Andere fretten moeten toch duidelijk opgevoed worden en dat kost veel tijd en aandacht. Elke keer dat een fret aanstalten maakt om zijn behoefte te doen op een plek die daar niet geschikt voor is, moet de eigenaar het dier oppakken en het op de frettenbak zetten. Dit is de beste manier van zindelijkheid training. Echter 24 uur per dag de fret volgen of hij/zij niet toevallig iets in een verboden hoekje heeft te doen is onmogelijk. Een fret doet zijn behoefte meestal in een hoek, zo ver mogelijk van zijn verblijfplaats. Hier herkennen wij de familiebanden met het vroegere roofdier, je maakt je prooi niet attent op je woning en je vijanden zet je ook liever op een verkeerd spoor. Onze fretten zijn in de kooi zo goed als zindelijk, dit hebben we bereikt door op de bodem van de kooi lappen, speelgoed, doosjes etc te leggen. Ze hadden gewoon geen ruimte om het ernaast te doen. En ZEER BELANGRIJK, zorg dat de frettenbak regelmatig verschoond wordt. Als er veel uitwerpselen in liggen gaan de fretten een nieuwe schone plaats zoeken. Buiten de kooi wordt het wat problematiser. De fret zal in een hoekje kruipen als hij de frettenbak niet zo een twee drie kan vinden. Net kleine kinderen, geen tijd om even naar de WC te rennen en dus doen ze het maar in hun broek (de kinderen.) Bij ons staat in twee hoeken van de kamer een frettenbak, jammer genoeg zien we vaak dat een fret (wie dat weten we niet, als we kijken zijn ze o zo braaf) het vlak voor de bak heeft gedaan in plaats van erin.

Wat is nu de meest verstandige aanpak (volgens mij): zet de fret die aanstalten maakt, direct op de frettenbak. Zorg dat de fretten in de kooi een ruime schone frettenbak hebben en dek bij problemen de vloer van de kooi af met allerhande speelgoed en lappen. De fretten mogen niet buiten de kooi vóór ze hun behoefte hebben gedaan. Zorg dat de bak minimaal twee keer per dag schoongemaakt wordt. Laat bij het schoonmaken een deel van de vorige inhoud in de bak, de fretten ruiken dan dat daar de bak is en gaan niet graven. Onze fretten hebben in hun 'WC' kattengrit, dit vormt grote klonten als ze hun behoefte hebben gedaan, de klont kan dan met een "zeefje" worden verwijderd. Nieuw grit er bij en klaar is Fons. Maar dan beginnen die van ons driftig in de frettenbak te graven, oplossing... de inhoud van de bak eerst goed door elkaar heen mengen zodat de hele bak naar frettenbak ruikt en niet naar iets nieuws en interessants. En bovenal, maar dat geld voor alle opvoedings problemen bij een fret, blijf consequent!