Make your own free website on Tripod.com

Verzorging van de fret

Huisvesting
in de hangmatDe fretten die we in huis halen moeten een goed onderkomen vinden. De fret is een gehard diertje dat buiten gehouden kan worden, kou zal hem niet zo gauw iets doen. Maar we willen een huisdier, geen tuindier en een fret heeft gezelschap nodig. In de huiskamer dus! Een mooie grote kooi waar ze niet uit kunnen als u dat niet wil, en dat vraagt toch heel wat van een kooi. Onze kooi ziet stevig dicht, met haken die aan veren vast zitten, je hebt enig kracht nodig om die haken vast te maken. Toch lukt het onze fretten te ontsnappen. S'nachts wakker te worden door scherpe nagels op je blote rug is een hele speciale ervaring, dat kan ik u wel vertellen. Neem een zo groot mogelijke kooi, 120x50x50 is toch wel het minimum voor twee fretten. Zet de frettenbak ook zo ver mogelijk van de slaapplaats, die bestaat uit lappen, een doos of een slaapzak. Onze kooi bestaat uit twee verdiepingen, boven lekker slapen, beneden de WC en de voerbak. Tenminste dat hebben wij zo gepland, de fretten denken daar soms anders over. De plaats van de kooi is erg belangrijk, niet vlak voor de verwarming of op een plaats waar de zon vrij toegang heeft. Fretten kunnen niet tegen te hoge temperaturen, boven de 30 graden Celcius is voor de fret zelfs levensgevaarlijk!! Zorg dat het verblijf schoon en droog is en voorzie de fretten enige malen per week van nieuw slaapmateriaal, dit kan bestaan uit oude handdoeken, T-shirts ed. lekker om in te rollen en onder te kruipen.

In de kooi mag nooit stro, hooi of soortgelijk materiaal worden gedaan. Dit is zeer slecht voor de gezondheid van de fret. De fret is zeer gevoelig voor stof en in de genoemde producten zit nogal wat stof. Geef liever oude lappen dat vinden ze veel en veel prettiger. In de frettenbak doen we kattengrid, of een soortgelijk materiaal. Ook hier weer zorg dat het geen stof veroorzaakt. Verschoon de bak minimaal twee keer per dag, de fretten hebben een hekel aan een vuile bak, alleen als hun pootjes schoon materiaal voelen zullen ze hun behoefte op de juiste plaats doen. Vervang bij het verschonen ook niet meteen al het kattegrid, maar laat een deel zitten, de fretten hebben een prima reukvermogen en doen hun behoefte op de plaats die daar het geschiktst voor ruikt.

Voeding
Een fret is een roofdier, een carnivoor ook wel vleeseter. Geen knaagdier dat op zaden en fruit leeft. Voer moet altijd aanwezig zijn. De fret heeft een zeer snelle spijsvertering en heeft binnen een paar uur weer honger. Droge brokjes moeten de hele dag voorradig zijn, evenals vers drinkwater
Voeding Over een goede voeding van een fret valt wel het een en ander te vertellen. lees daarom hier verder...

De uiterlijke verzorging
De fret heeft niet zoveel "onderhoud" nodig, de vacht is lekker dik en kort, ze zal dus niet klitten. Vaak hoor je dat je een fret moet wassen, soms hoor je zelfs dat, dat meerdere malen per week moet gebeuren. De reden is vaak dat dan de geur minder wordt, niets is minder waar, de geur van de fret komt niet van zijn anaalklier, dat stinkt echt, maar van zijn lijf, zijn lijf zweet dat als het ware uit. Ga je nu de fret vaak wassen dan zal de huid meer van dat "zweet" gaan aanmaken, kortom de fret stinkt harder dan daarvoor. Een bad is echter niet verboden, veel fretten vinden water prettig, die van ons niet, samen onder de douche als dat echt moet en we geen kant op kunnen, dan moet dat maar schijnen ze  te denken. Andere fretten duiken zo elke plas in, die ze tegen komen. Maar er is een verschil tussen lekker zwemmen of onder de douche of met shampoo (wat voor shampoo is goed?) gewassen worden. Maar wat je ook doet, zorg dat de fret goed afgedroogd wordt, een kouwtje is zo gevat.

nagel.gif (479 bytes)De nagels van een fret kunnen lang en scherp worden, dan moeten ze geknipt. Onze ervaring is dat je dit zolang mogelijk moet uitstellen. Hoe meer je knipt hoe harder de nagels groeien lijkt het wel. Maar als je aan het knippen slaat doe het dan met een goede speciale schaar die goed scherp is. De nagels van een fret  zijn meestal een beetje doorzichtig zodat je kunt zien waar het 'leven' zit. Het is dus de bedoeling om daar dus niet in te knippen, het zal pijnlijk voor de fret zijn en een bloederige toestand worden.

Kammen van de vacht is niet echt nodig, maar de fret vindt dat vast heerlijk, al die aandacht, lekker hoor. En in de rui-tijd, zal ons troeteldier het vast lekker vinden dat al die losse haren, eens worden verwijderd.